Neurolog: „Oamenii trebuie să muncească cu capul. Acest lucru salvează creierul de…”

Neurologul si psiholingvistul rus, Tatiana Cernigovskaia, organizeaza diverse seminare si training-uri, unde vorbeste despre schimbarile uimitoare in creier, atunci cand persoana invata lucruri noi. Cernigovskaia tine prelegeri interesante si utile despre creier, constiinta si inconstient, psihic si inteligenta artificiala.

Uneori neurologul afirma lucruri incredibile si chiar infricosatoare despre creier. In acest articol am colectat o serie de afirmatii de-a Tatianei Cernigovskaia, care cel putin va vor uimi, scrie povestiri.net.

1. Creierul este un lucru foarte puternic, pe care noi din greseala il numim „creierul meu”. Defapt, ar fi ideal sa ne intrebam cine si cui apartine?

2. Creierul ia o decizie cu 30 de secunde inainte ca persoana sa realizeze aceasta decizie, deci ar fi corect sa ne intrebam cine pana la urma decide: omul sau creierul?

3. Un gand care ma inspaimanta- cine pana la urma ia decizii? Genele, tipul psihosomatic, receptorii?Tare as vrea sa stiu ce parte a creierului este responsabil de luarea deciziilor, dar despre subconstient nimeni nimic nu cunoaste, de aceea mai bine sa inchei discutia.

4. Trebuie sa avem o atitudine serioasa fata de propriul creier, pana la urma el ne poate insela. De exemplu halucinatiile. Omul, care le vede, nu poate fi convins ca ele nu sunt adevarate. Creierul ii da toata informatia senzoriala, astfel incat omul crede ca halucinatia este reala. Atunci ce ne face sa credem ca tot ce se petrece cu noi este real, dar nu o adevarata halucinatie?

5. Ca sa nu fim zdrobiti in interior, este important sa exteriorizam emotiile. Pentru asta exista psihoterapeuti, preoti, prietene. Chiar si cea mai mica aschie lasata in interior poate provoca o infectie. Oamenii, care tin totul in ei, risca sa se imbolnaveasca, nu doar din punct de vere psihologic, dar si medical. Orice specialist va va spune, un creier incarcat cu probleme va va provoca mai intai un ulcer la stomac.

6. Oamenii trebuie sa munceasca cu capul, asta salveaza creierul. Cu cat mai mult creierul este stimulat, cu atat mai bine el „functioneaza”.

7. O descoperire nu poate fi programata. Doar ca acestea vin doar la mintile pregatite. De exemplu, tablita lui Mendeleev nu i-a venit in vis bucataresei acestuia. Chimistul rus a lucrat mult la ea, creierul a continuat sa gandeasca pana acesta a visat-o.

8. Oamenii au pareri subiective fata de anumite lucruri. Unii cred ca un bucatar este mai prejos decat un dirijor. Dar un bucatar excelent va inchide gura oricarui mare dirijor cu bucatele sale. Noi doar nu putem compara gustul acru cu un obiect patrat. Toti sunt buni in ceea ce fac.

9. Eu intotdeauna ii sperii pe toti, ca in curand inteligenta artificiala se va simti ca o individualitate. Atunci, aceasta va avea planurile, motivele, scopurile sale si, credeti-ma, noi n-o sa fim capabili sa le intelegem.

10. Creierul este incomparabil mai puternic decat noi. Nu noi luam decizii pentru el, dar el pentru noi. Dar totusi, mintea are un truc: creierul insusi ia toate deciziile si trimite un semnal omului, astfel tu verbalizezi, iti faci griji si crezi ca a fost decizia ta.

11. Pentru existenta geniilor noi platim un pret enorm. Dereglarile nervoase si psihice sunt pe primul loc in lume, acestea incep sa depaseasca maladiile oncologice si bolile cardiovasculare, ceea ce nu este doar groaza, ci si o povara, mai ales, financiara pentru toate tarile dezvoltate.

12. Noi ne nastem cu un computer puternic in capul nostru. Doar ca el are nevoie sa-i instalam programe, pentru ca sa functioneze. El mereu se reprogrameaza, atunci cand omul studiaza sau isi schimba modul de trai.

13. Creierul nu este doar o retea neurala, ci o retea formata din alte retele, o retea din retele de la alte retele. In creier, sunt aproximativ trei milioane de ore de vizualizare video. V-ar trebui trei sute de ani ca sa le vizionati in continuu.

14. Creierul nu traieste singur, el are corp, urechi, maini, picioare, piele, de aceea el stie gustul rujului, tine minte ce inseamna sa ai mancarimi la picior. Corpul este o parte indispensabila a sa.

15. Capacitatea de a obtine studii superioare este de fapt un privilegiu de elita, care nu este accesibila pentru fiecare. Sa ne amintim de romanul „Numele trandafirului”, scris de Umberto Eco, in care se propune ca in Biblioteca sa fie primiti doar cei care pot si sunt gata sa asiste la lectii complicate. Este o mare diferenta intre oamenii care citesc literatura dificila si acei care citesc doar titluri pe internet.

Loading...